Obiceiuri nesanatoase care iti afecteaza rinichii

Obiceiuri nesanatoase care iti afecteaza rinichii />

05.01.2017

rinichi, hidratare, apa

Pentru ca organismul este capabil sa functioneze chiar si cu un singur rinichi sau cu ambii functionali la o capacitate de doar 20%, multe dintre afectiunile la nivelul acestor organe sunt depistate foarte tarziu. Azi vorbim despre cele mai comune obiceiuri nesanatoase care, in timp, ne pot afecta rinichii si pot duce la disfunctii grave:

Nu bei suficienta apa

Rinichii au nevoie de lichide pentru a functiona bine. Daca nu bei suficienta apa, toxinele se acumuleaza in sange, iar din cauza deshidratarii rinichii nu le pot elimina. Verifica ce culoare are urina! Daca e de un galben inchis sau are un miros intepator, probabil trebuie sa bei mai multa apa.

Nu dormi suficient

Concluziile a diverse studii de specialitate subliniaza faptul ca lipsa de somn poate duce la afectiuni ale rinichilor. Tesutul rinichilor se regenereaza in timpul somnului, iar privarea de odihna impiedica acest proces si afecteaza functiile renale.

Nu urinezi la timp

Este foarte important sa iti golesti vezica atunci cand simti nevoia. Daca te abtii in mod constant, presiunea din rinichi creste si se poate ajunge, in timp, la incontinenta sau, in situatiile grave, chiar la cedarea rinichilor.

Mananci prea multa sare

Consumul ridicat de sare creste tensiunea arteriala si pune presiune pe rinichi. Sarea este foarte importanta pentru organism, insa ai grija sa o consumi in cantitati moderate.

Consumi prea mult alcool

Alcoolul este daunator nu doar pentru ficat, ci si pentru rinichi. Consuma alcool cu moderatie – nu mai mult de 1-2 pahare de vin pe zi!

Fumezi

Fumatul duce la ateroscleroza, iar ingustarea si intarirea vaselor de sange afecteaza fluxul sanguin catre toate organele importante, inclusiv rinichii.

Consumi prea multe proteine

Potrivit unui studiu realizat la universitatea Harvard, prea multe proteine in dieta pot afecta buna functionare a rinichilor. In urma digestiei proteinelor se produce amoniac, care este neutralizat cu greu de catre rinichi. Mai multe proteine inseamna un efort mai mare pentru rinichi.

Nu ii oferi organismului un aport suficient de vitamina B6 si/sau de magneziu

Un nivel scazut de vitamina B6 creste riscul formarii de „pietre” la rinichi. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care ai un deficit de magneziu in organism. Calciul, in lipsa magneziului, nu se mai poate absorbi, si se acumuleaza sub forma de calculi renali.

Consumi prea multa cafeina

Cafeina creste tensiunea arteriala si afecteaza buna functionare a rinichilor.

Nu-i permiti organismului sa se vindece

De cate ori nu te-ai dus la birou racit/a sau imediat dupa o gripa care te-a tinut in pat pentru cateva zile? Mai multe studii au ajuns la concluzia ca persoanele care nu se odihnesc suficient si nu permit organismului sa isi revina dupa o boala au sanse mai mari de a dezvolta diverse afectiuni renale.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!