Vremea rece si durerile articulare

Vremea rece si durerile articulare />

Teoria conform careia durerile articulare se agraveaza in sezonul rece este dezbatuta de oamenii de stiinta de ani de zile.

Influenta frigului, a umiditatii si a presiunii atmosferice asupra durerii in cazul persoanelor cu afectiuni osteoarticulare cronice ramane, in continuare, o idee controversata. In schimb, multi dintre pacientii care sufera de artroza, poliartrita reumatoida si alte afectiuni reumatismale, inflamatorii sau degenerative, afirma ca, da, durerile sunt mai intense atunci cand afara este frig si umezeala.

Se pare ca nu valorile extreme sunt cele care deranjeaza, ci trecerea brusca de la o valoare la alta, durerile fiind mai puternice atunci cand starea vremii se inrautateste. Presiunea barometrica scade simtitor inaintea unei furtuni sau cand se apropie un val de frig, persoanele meteosensibile putand prezice cu acuratete aceste fenomene meteorologice prin simplu fapt ca durerea li se agraveaza.

Dr. Robert Newlin Jamison, profesor la Facultatea de Medicina Harvard, a efectuat mai multe studii privind legatura dintre vreme si durerea cronica. Doua treimi dintre pacientii monitorizati au declarat ca vremea are influenta asupra durerii. „Majoritatea au afirmat ca pot simti diferentele chiar inainte ca vremea sa se schimbe. Cu alte cuvinte, ei pot simti o oarecare intensificare a durerii chiar cu o zi inainte de furtuna.” a spus dr. Jamison.

Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca presiunea atmosferica scazuta, intalnita in general in perioadele cu vremea rece si umeda, determina acumulare de lichid la nivelul articulatiilor si accentuarea inflamatiei. Prof. dr David Borenstein, medic reumatolog, profesor la Universitatea George Washington si fost presedinte al Colegiului American de Reumatologie explica: ”Ceea ce ii afecteaza cel mai mult pe oameni este presiunea barometrica. Nu este nimic metafizic, este de fapt fizic. La fel cum se intampla si cu oamenii care calatoresc cu avionul sau cu astronautii. Cand presiunea este scazuta, avem tendinta de expansiune.” La altitudini mari, presiunea atmosferica este mai mica si corpurile noastre reactioneaza pe masura, in sensul ca tesuturile tind sa se dilate. De exemplu, in timpul zborului, desi cabinele avioanelor sunt presurizate, exista tendinta de umflare a picioarelor, lucru care nu se intampla atunci petrecem acelasi timp la birou, la nivelul marii. Majoritatea oamenilor nu simt aceste schimbari ale presiunii, dar pentru persoanele care au deja articulatiile inflamate, orice acumulare suplimentara de lichid produce durere, chiar daca nu este influentata negativ deteriorarea cartilajului si evolutia bolii.

Mai exista si teoria psihosomatica care sustine ca in zilele mohorate si reci, datorita tulburarilor hormonale si neuroendocrine, pragul la durere este mai scazut.

Chiar daca studiile privind corelatia dintre intensitatea durerii si vreme nu sunt concludente, fiind vorba de un parametru mai greu de monitorizat, multi pacienti cu afectiuni osteoarticulare cronice resimt influenta frigului, a umiditatii si a presiunii scazute. Astfel, caldura este benefica sub orice forma - incalzirea incaperilor, imbracamintea adecvata, calduroasa, paturi incalzite sau comprese calde aplicate pe articulatiile dureroase. Practicarea exercitiilor fizice mentine mobilitatea si grabeste resorbtia fluidelor acumulate la nivelul articulatiei. In plus, exercitiile efectuate regulat imbunatatesc tonusul muscular, iar o musculatura dezvoltata poate prelua o parte din efortul articular.

Pacientii pot tolera mai bine durerea daca isi imbunatatesc starea de spirit si daca realizeaza ca intensificarea durerii este trecatoare. “Aceasta nu este o schimbare permanenta, ci de scurta durata. Sunt modificari fiziologice care au loc in relatie cu schimbarile barometrice, ce se vor rezolva in final. Corpul se va acomoda la schimbare, pacientul se va simti mai putin rigid, iar durerea se va ameliora” spune dr. Borenstein.

In orice situatie, persoanele cu artroza, poliartrita reumatoida, guta si alte forme de afectiuni osteoarticulare pot apela la ajutorul plantelor. O alternativa terapeutica naturala cu eficienta dovedita si utila pacientilor cu afectiuni reumatismale, inflamatorii sau degenerative, o reprezinta combinatia Rumalaya forte si Rumalaya gel.

Bibliografie:

National Institutes of Health: „When the Weather Gets Colder.” Reviewed on March 11, 2014

„Nonsteroidal Anti-inflammatory Agent Toxicity Clinical Presentation” Timothy J Wiegand, MD Director, Ruth A Lawrence Poison and Drug Information Center, Associate Clinical Professor of Medicine and Emergency Medicine, University of Rochester Medical Center and Strong Memorial Hospitalenea.Medscape, Upated Mar 11, 2015

“Acetaminophen Toxicity”-Susan E Farrell, Germaine L Defendi, Asim Tarabar -Medscape 2014