Frumusetile Indiei. Elefantul - simbolul puterii si al inteligentei

Frumusetile Indiei. Elefantul - simbolul puterii si al inteligentei />

Cu milioane de ani in urma, elefantii erau raspanditi pe intreaga planeta, din varful muntilor, pana in desert sau pe malul apelor. Astazi stapanesc mai putin de un sfert din fostul teritoriu, iar din cele peste 600 de specii au ramas doar doua: elefantul asiatic (indian) si elefantul african.

Incepand cu secolul al XVIII-lea, “febra fildesului” a dus la decimarea populatiei de elefanti, astfel ca azi in intrega lume au ramas aproximativ 600.000 de elefanti africani si mai putin de 50.000 de elefanti asiatici. Desi comertul cu fildes a fost interzis de mai bine de 20 de ani, International Fund for Wildlife Welfare estimeaza ca, in continuare, 38.000 de elefanti sunt omorati in fiecare an pentru coltii lor, masacru ce ar putea duce aceasta specie la extinctie.

Pentru a putea fi protejat, in India, elefantul a fost introdus in patrimoniul national. In aceasta tara traiesc aproximativ 60% din totalul elefantilor din Asia, astfel ca asemenea masuri de conservare sunt importante pentru supravietuirea speciei. Este un lucru obisnuit sa vezi in India elefanti pe strazile oraselor, in temple sau participand la diferite festivaluri, ei fiind folositi inclusiv pentru atragerea turistilor.

Elefantul este cel mai mare animal terestru, cantarind la nastere aproximativ 100 kg, iar la maturitate intre 2 si 5 tone. Puii se nasc fara coltii de fildes; acestia apar in jurul varstei de 2 ani si cresc tot restul vietii. Un elefant traieste in medie cat un om - 70 de ani.

Sunt in topul celor mai inteligente 5 animale din lume. Creierul lor cantareste aproximativ 5 kg, iar cortexul cerebral are cel mai mare volum dintre toate animalele terestre. Experimentele au aratat ca elefantii au capacitatea de a rezolva probleme complexe, chiar daca trebuie sa petreaca ore in sir pentru acest lucru. Au abilitatea de a confectiona si de a folosi unelte si chiar de a picta cu ajutorul trompei.

Elefantii au o memorie impresionanta, de unde si expresia “memorie de elefant”. Spre exemplu, gasesc apa la multi kilometri distanta doar prin memorarea localitatilor prin care au trecut. Sunt capabili sa diferentieze suntele emise de confratii  lor si sa le recunoasca dupa  ani de zile. Se spune ca inteligenta si capacitatea de memorare, precum si longevitatea acestor uriasi blanzi se datoreaza si faptului ca Centella asiatica, planta folosita ca tonic nervos de catre oameni, reprezinta hrana favorita a elefantilor.

Elefantii poseda, de asemenea, si un grad ridicat de inteligenta emotionala, dezvoltand sentimente puternice si de durata pentru cei din grupul lor. In afara de oameni, elefantii sunt singura specie care are un ritual funerar bine exprimat. Intreaga familie se aduna in jurul prietenului mort pentru “a-l plange”, incearca chiar sa il acopere cu pamant si crengi si de multe ori raman zile intregi langa el. Studiile asupra elefantilor arata ca acestia isi recunosc, dupa ani, rudele moarte dupa oase sau colti, nemanifestand vreun interes pentru alte animale.

In budism, elefantul este unul din cele 8 animale sfinte. Unul din cei mai iubiti zei ai hinduismului – Ganesha -  zeul intelepciunii, al cunoasterii si al norocului - este reprezentat avand cap de elefant. Zeul Ganesha este cel care indeparteaza obstacolele si este invocat la inceputul tuturor actiunilor importante din viata.

Din toate aceste considerente, elefantul merita o atentie deosebita, iar India fara elefanti, este de neimaginat!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!