Cele mai iubite sarbatori din India: Diwali si Holi

Cele mai iubite sarbatori din India: Diwali si Holi />

Traieste ca si cum vei muri maine. Invata ca si cum ai trai pe vecie.” (Mahatma Gandhi)

India este renumita pentru diversitate (culturala, religioasa, lingvistica, culinara), dar ceea ce uneste locuitorii acestei tari sunt sarbatorile.

Fie ca sunt sarbatori nationale, fie ca au caracter regional sau sunt sarbatori religioase, aceste evenimente sunt traite cu intensitate de catre toti locuitorii. De altfel, India este cunoscuta si drept tara festivalurilor si a sarbatorilor, iar un studiu statistic realizat in anul 2014 arata ca, alaturi de Columbia, India are cele mai multe sarbatori legale din lume, respectiv 18 zile pe an.

Cel mai mare si mai iubit festival din India este Diwali. Denumit si “Festivalul Luminii”, acest festival exprima triumful binelui asupra raului, al luminii asupra intunericului, al cunoasterii asupra ignorantei. Sarbatoarea este dedicata regelui-zeu Rama, eroul din Ramayana, care l-a invins pe demonul Ravena si a revenit in mijlocul poporului sau dupa 14 ani de exil.

Festivalul se desfasoara pe parcursul a 5 zile si are loc in octombrie sau noiembrie, semnificand si incheierea anului agricol. Fermierii termina de insamantat ogoarele si se roaga zeitei Lakshmi, zeita belsugului, pentru un an rodnic. Pentru multe companii din India, Diwali marcheaza inceputul anului financiar. Conform calendarului religios hindus, Diwali inseamna si sarbatoarea Anului Nou si are aceeasi importanta pentru hindusi cum are Craciunul pentru crestini. Oamenii isi cumpara haine noi, isi decoreaza casele cu candele de lut sau cu beculete, isi ofera reciproc dulciuri si se bucura de focurile de artificii care lumineaza cerul in cele 5 nopti.

Semnificatia subtila a acestei sarbatori o reprezinta, insa, celebrarea luminii divine din fiecare om.

O alta sarbatoare mult asteptata in India este Holi sau “Festivalul Culorilor”, care are loc in februarie sau martie. Holi marcheaza sfarsitul iernii si anunta venirea primaverii cu veselie, soare si belsug. Si de data aceasta tema centrala este invingerea raului, intruchipat de un demon femeie pe nume Holika. Cu ajutorul zeului Vishnu, Holika a fost nu doar invinsa, ci si arsa si transformata in cenusa, astfel ca de Holi se aprind focuri inalte in toata tara.

Oamenii danseaza, se picteaza pe fata, se stropesc cu pudra de diferite culori sau cu apa colorata, fie ca sunt prieteni, rude sau straini. Legenda spune ca zeul Krishna suferea din cauza culorii inchise a pielii sale si era invidios pe frumusetea celei care ii va deveni iubita, Radha. Ascultand sfatul mamei sale, Krishna a pictat-o pe Radha pe fata, astfel ca nu se mai sesiza diferenta de culoare dintre cei doi. Holi este dedicata, de altfel, si dragostei nemuritoare dintre Krishna si Radha.

Festivaluri sunt iubite in India si sunt sarbatorite cu mult entuziasm si de catre indienii stabiliti in alte parti ale lumii. Sunt considerate prilej de bucurie si de distractie, de petrecere a timpului cu familia, dar si de multumire catre divinitate.

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!