India surprinzatoare. Samponul, scurt istoric

India surprinzatoare. Samponul, scurt istoric />

06.07.2017

natura, India, plante, par, sampon, sanatos

Cuvantul „shampoo” (in lb. romana „sampon”) a intrat in limba engleza pe la inceputul secolului al XVIII-lea, intr-o perioada in care India era colonie a imperiului britanic. Este derivat din cuvantul „champo”, ce provine din limba Hindi si care inseamna „a presa”, „a masa”. De altfel, cuvantul „champo” era utilizat in India cu referire la masajul capilar, de regula realizat cu diverse tipuri de ulei pentru par.

In anii 1800, britanicii au preluat conceptul si l-au utilizat pentru crearea de noi servicii in baile si saloanele publice: masaje capilare, tratamente cu uleiuri pentru par si un procedeu numit, simplu, „samponare”, ce se facea cu diverse amestecuri din plante. In secolul al XIX-lea, semnificatia cuvantului s-a modificat treptat, initial mergand catre procesul de aplicare a sapunului pe par („samponare”) si apoi catre sensul pe care il stim cu totii azi – „sampon”, produs cosmetic gasit cel mai adesea sub forma lichida, utilizat pentru spalarea parului.

Samponul din plante, o traditie indiana

Primele mentiuni privind notiunea de „sampon” apar inca din secolul al 4-lea I.Hr., in scrieri vechi ale istoricilor greci, care povestesc despre practica samponatului in India.

O varietate mare de ierburi si extracte din ierburi erau utilizate in India pentru curatarea parului. O reteta clasica mentiona folosirea de nuci de sapun in combinatie cu amla (coacaz indian) si alte ierburi precum florile de hibiscus, neem, aloe, turmeric, brahmi. Nucile de sapun se fierbeau, se adaugau celelalte ierburi si extracte, iar apoi se utiliza produsul strecurat pentru curatarea parului.

In India, masajul capilar si ingrijirea parului cu solutii traditionale obtinute din plante reprezinta si azi o practica obisnuita. Pentru masaj se utilizeaza uleiuri infuzate cu plante ce stimuleaza circulatia sangelui si au efect benefic pentru scalp, precum neem. La acestea se adauga componente naturale, frumos mirositoare pentru stralucire si o senzatie de prospetime.

Drumul spre perfectiune

Odata imprumutat acest obicei de curatare si ingrijire a parului, oameni din toate clasele sociale au inceput sa il practice si in Europa, fie ca isi permiteau sa includa ingrediente pretioase si greu de obtinut in solutiile preparate sau foloseau sapunuri obisnuite. Marele dezavantaj al utilizarii aceluiasi tip de sapun atat pentru par cat si pentru maini si corp, era ca acesta lasa o pelicula albicioasa si mata pe par, conferindu-i astfel, un aspect tern si nesanatos. In plus, particulele de sapun erau dificil de indepartat de pe scalp si provocau iritatii si prurit. In prima faza, s-a incercat si utilizat metoda de fierbere a fulgilor de sapun impreuna cu diverse ierburi, pentru a conferi parului stralucire si un miros placut. Cu toate acestea, compozitia de baza a produsului rezultat era aceeasi cu cea a unui sapun obisnuit, astfel ca aceasta metoda nu a facut o mare diferenta.

Abia la inceputul secolului al XIX-lea, formulele de curatare si ingrijire a parului fara detergenti agresivi au inceput sa fie perfectionate, ducand, treptat la „retetele” de azi. Stiinta a evoluat, iar ingredientele naturale din plante continua sa ocupe un loc important in compozitia produselor de ingrijire a parului datorita proprietatilor antifungice, antibacteriene, dar si datorita continutului de proteine naturale, esentiale pentru refacerea structurii firului de par. Plante precum amla, nucile de sapun sau lemnul dulce sunt si azi utilizate in sampoane pentru intarirea radacinii firului de par, stimularea cresterii si imbunatatirea texturii.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!