Importanta alimentatiei in mentinerea sanatatii articulatiilor

Importanta alimentatiei in mentinerea sanatatii articulatiilor />

Activitatea fizica regulata si mentinerea unei greutati corporale normale sunt cele mai recomandate masuri de preventie a artritelor. Din ce in ce mai multe studii de specialitate atrag atentia asupra faptului ca alimentatia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii articulatiilor, prin protejarea oaselor, a muschilor si a tesuturilor articulare, dar si prin prevenirea si reducerea inflamatiilor.

Artritele – caracteristici generale

Artritele se manifesta prin inflamatii ale articulatiilor insotite de durere, tumefactie, impiedicarea sau limitarea indeplinirii functiilor articulatiilor. Osteoartrita, unul dintre cele mai intalnite tipuri de artrita, cauzeaza degradarea cartilajului, afectarea articulatiei si intr-un final lezarea oaselor. Artrita reumatoida, un alt tip de artrita relativ frecvent intalnita, se caracterizeaza prin deteriorarea sinovialei (partile moi) ale articulatiei.

Alimente pentru sanatatea oaselor

Alimentele bogate in calciu si vitamina D – produse lactate, oua, broccoli, varza kale, lapte de soia, etc. – mentin densitatea osoasa si previn deteriorarea tesutului osos cauzata de frecarea „os pe os” in lipsa cartilajului protector.

Alimente pentru sanatatea muschilor

Pentru continuarea unei vieti active si contracararea efectelor artritelor (printre care limitarea mobilitatii), e nevoie de fortificarea si mentinerea sanatatii musculare. In acest sens, se recomanda o alimentatie bogata in proteine – carne slaba, peste si fructe de mare, produse din soia, oua, fructe oleaginoase.

Acizi grasi Omega 3 pentru reducerea inflamatiilor

Mai multe studii de specialitate au aratat ca Omega 3 previne inflamatiile din organism si reduce simptomele asociate cu artritele. Cercetatori de la Centrul pentru Genetica, Nutritie si Sanatate din Washington D.C. au descoperit ca enzimele COX-2 care cauzeaza inflamatii ale articulatiilor, sunt mai active in prezenta unei alimentatii bogate in Omega 6 si mai saraca in Omega 3. De aceea, se recomanda, reducerea consumului de carne grasa, mezeluri, ulei de floarea soarelui (bogate in Omega 6) si cresterea consumului de peste, seminte de in (bogate in acizi grasi Omega 3).

Polifenoli + Omega 3

Consumul de ulei de masline, bogat in polifenoli si acizi grasi Omega 3 cu rol antioxidant, ajuta la reducerea durerii si sporeste mobilitatea articulatiilor in artritele reumatoide.

Broccoli pentru prevenirea artritei reumatoide

Potrivit unui studiu realizat de catre Mayo Clinic si publicat in American Journal of Epidemiology, o dieta bogata in broccoli, conopida si alte legume crucifere poate preveni instalarea si progresul artritei reumatoide.

Alimente bogate in vitamina C

O dieta bogata in vitamina C – citrice, capsune, ananas, ardei, patrunjel, etc. – scade riscul instalarii artritei reumatoide.

Alimente bogate in beta-criproxantina

Beta-criptoxantina este un antioxidant puternic din familia caroteinoidelor care, odata ajuns in organism, este convertit in vitamina A si previne artritele. Alimentele bogate in beta-criptoxantina sunt dovleacul, papaya, caisele, piersicile, portocalele, ardeii iuti.

Ghimbir si turmeric

Atat ghimbirul, cat si turmericul au efecte antiinflamatorii si antioxidante, astfel ca intarzie instalarea artritelor si amelioreaza simptomele specifice. 

Mentiuni de interes din studii privind modalitatile de protectie a articulatiilor:

„Rezultatele studiului sunt promitatoare pentru ca sugereaza faptul ca o leguma banala, broccoli, poate avea beneficii pentru persoanele care sufera de osteoartrita si chiar poate preveni instalarea acestei afectiuni.” (Alan Silman)  (Sursa: Rose K Davidson, Orla Jupp, Rachel de Ferrars, Colin D Kay, Kirsty L Culley, Rosemary Norton, Clare Driscoll, Tonia L Vincent, Simon T Donell, Yongping Bao, Ian M Clark. Sulforaphane represses matrix-degrading proteases and protects cartilage from destruction in vitro and in vivo. Arthritis & Rheumatism, 2013)

“Rezultatele noastre indica: consumul de cirese sau de extract de cirese scade riscul de atac de guta. [...] Riscul contiua sa scada pe masura ce creste consumul de cirese.” (Yuqing Zhang) (Sursa: Yuqing Zhang, Tuhina Neogi, Clara Chen, Christine Chaisson, David Hunter, Hyon K. Choi. Cherry Consumption and the Risk of Recurrent Gout Attacks. Arthritis & Rheumatism, September 28, 2012)

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!