Indigestiile de vacanta - de ce apar si cum le putem preveni

Indigestiile de vacanta - de ce apar si cum le putem preveni />

Primul pas pentru a preveni o indigestie de vacanta este sa stim ce anume o poate cauza. Exista cativa factori de risc majori usor de intuit pentru cei mai multi dintre noi, dar ceva mai dificil de evitat:

Mancatul in exces

Sa mananci mai putin sau sa eviti combinatiile culinare nefericite este destul de problematic oricand, dar in special in vacanta. E important, insa, sa intelegi ca cel mai adesea poti evita o situatie neplacuta doar luand aceasta simpla masura de precautie.

Temperaturile extreme

Mancarea se strica mai usor, in special daca nu este depozitata corect, iar in cazul servirii mesei la restaurant verificarea si controlarea acestui aspect este extrem de dificila.

Consumul de alcool

Un consum mai mare de alcool nu doar ca ne afecteaza negativ ficatul, dar determina si stomacul sa produca mai mult acid decat este normal. Acest exces duce la mai multe reactii in lant: mucoasa tractului intestinal se inflameaza si apar simptome precum durerile abdominale, varsaturile, greata sau diareea. Anumite alimente ce se consuma cu predilectie vara, precum pepenele galben, de exemplu, cresc riscul de aparitie a indigestiilor. Specialistii sustin ca indigestia de vacanta are si o componenta emotionala. Persoanele depresive, anxioase sau foarte emotive se confrunta mai des cu indigestii in perioada vacantelor, in special daca e nevoie sa iasa din zona lor de confort. 

Cum se manifesta indigestia de vacanta?

Daca suspectezi ca ai o indigestie, e recomandat sa te adresezi unui medic, in special daca simptomele persista. In general, indigestiile se manifesta prin:

- Senzatia de arsura la stomac sau in partea abdomenului superior

- Balonare

- Durere abdominala

- Varsaturi

- Greata

- Gaze

- Diaree

Cum ne putem proteja?

Sa eviti indigestiile de vacanta nu este neaparat o sarcina dificila, insa e nevoie de putina determinare si disciplina. Atentie la stilul de alimentatie si la locurile in care mananci! Nu manca haotic sau in graba! De asemenea, atentie la locatiile alese! Nu poti inspecta bucataria fiecarui restaurant, dar te poti ghida dupa alte aspecte: cat de multi turisti atrage respectiva locatie, aspectul localului, tinuta chelnerilor, orice iti poate oferi indicii ca esti intr-o locatie curata si sigura. Evita stresul si dormi suficient, mai ales inaintea vacantelor! Daca stii ca nu faci fata prea bine stresului, evita sa te suprasoliciti inainte de vacanta si, daca e posibil, deleaga din sarcini si celorlalti membri ai familiei. Tot ce conteaza e sa nu simti prea multa presiune pentru ca mai apoi, in prag de vacanta, sa clachezi fizic si psihic. Evita “combinatiile culinare periculoase”, despre care se stie ca ar putea cauza indigestie E drept, fiecare organism reactioneaza diferit, insa anumite combinatii sunt problematice pentru cei mai multi dintre noi. Asadar, pe langa limitarea consumului de alcool si mancatul cu moderatie, evita sa consumi produse de tip fast food ce asociaza branza, carnea si leguminoasele, pepenele galben cu prosciutto, fructele cu iaurt, bananele cu lapte sau orice alte combinatii ce stii ca ti-au creat probleme in trecut.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!