Petele provocate de soare – ce sunt si ce spun despre sanatatea pielii tale

Petele provocate de soare – ce sunt si ce spun despre sanatatea pielii tale />

Pericolele expunerii excesive la soare nu sunt deloc de neglijat. Cel mai adesea le asociem cu insolatia sau arsurile, insa petele pe piele reprezinta un efect aproape la fel de des intalnit si de neplacut al expunerii excesive la soare. Deloc de ignorat, aceste pete sunt un indicator important al starii de sanatate a pielii. 

Petele provocate de soare sunt zone plate, care se formeaza cu precadere in zonele mai expuse ale corpului (brate, umeri, fata etc.) si pot sa apara imediat dupa expunerea la soare sau dupa o perioada mai lunga de timp.

Petele albe apar mai frecvent la persoanele cu pielea sensibila si mai deschisa la culoare. Pot avea la baza o boala fungica sau o alergie la soare, insa cea mai comuna cauza a aparitiei petelor albe este depigmentarea (sau hipopigmentarea) pielii. Atunci cand sunt expuse la razele UV pentru perioade lungi de timp, celulele pielii din zonele afectate inceteaza sa mai produca melanina, substanta pigmentara ce da culoare pielii.

Petele maronii sunt cauzate de hiperpigmentarea pielii. In urma expunerii prelungite la soare, organismul nostru declanseaza o metoda naturala de protectie, si anume creste productia de melanina. Asa apar petele maronii (sau petele melanice).

Expunerea exagerata la soare nu este singura cauza a aparitiei petelor maronii, printre ceilalti factori declansatori numarandu-se si unele afectiuni ale pielii (vitiligo, de exemplu), dezechilibre ale sistemului endocrin, unele afectiuni mai grave in care sistemul imunitar incepe sa atace melanocitele, celulele care produc melanina, etc.

Tocmai de aceea, daca aceste pete apar desi nu te-ai expus la soare sau daca sunt insotite si de alte simptome, este indicat sa ceri sfatul unui medic specialist.

Factori de risc pentru petele pe piele provocate de expunerea excesiva al soare

Varsta

Persoanele peste 50 de ani sunt mai predispuse pentru ca, odata cu inaintarea in varsta, melanina se produce in concentratii mai mari la expunerea la soare.

Tipul de piele

Toti cei cu pielea deschisa la culoare si cu un istoric de arsuri solare prezinta un ric mai crescut.

Fluctuatiile hormonale

Sarcina, perioadele stresante, administrarea de anticonceptionale, toate pot cauza dezechilibre hormonale. Acestea pot duce la aparitia de pete pe piele, ce se accentueaza la contactul direct cu razele soarelui.

Administrarea de medicamente ce determina o fotosensibilitate a pielii

Fotosensibilitatea poate sa apara in urma administrarii unor medicamente sau a contactului pielii cu anumite substante si reprezinta o sensibilitate accentuata a pielii la radiatiile ultraviolete, provenite de la soare sau de la aparatele solare. Aceasta sensibilitate creste riscul aparitiei petelor si a arsurilor solare.

Printre cele mai cunoscute substante ce cauzeaza fotosensibilitatea pielii sunt unele medicamente cu proprietati antibacteriene, recomandate in infectii, unele antidiabetice orale, unele medicamente cu efect diuretic, unele antidepresive si, mai rar, anticonceptionalele orale.

Petele provocate de soare – cat de periculoase sunt?

Petele pe piele provocate de expunerea excesiva la soare nu sunt maligne. Asadar, nu trebuie sa ne ingrijoram, dar e nevoie sa le acordam atentia cuvenita. Aceste zone arata in mod clar o leziune la nivelul pielii si reprezinta un semnal de alarma pe care ar fi bine sa il luam in considerare pentru a evita alte complicatii. Bineinteles, orice semnal de alarma privind forma, culoarea sau alte caracteristici sau simptome asociate acestor pete (precum pruritul, de exemplu) ar trebui sa ne trimita la medicul dermatolog.

Cum iti protejezi pielea de razele daunatoare ale soarelui?

Limitarea expunerii la soare este poate cea mai importanta masura preventiva, asadar evita expunerea directa la soare intre orele 11.00-17.00.

Daca, totusi, trebuie sa iesi afara in acest interval, aplica o crema cu factor de protectie mare, poarta haine lejere, in culori deschise, si materiale care sa lase pielea sa respire. Nu uita nici sa iti acoperi capul pentru a preveni insolatiile.

In cazul in care, in lipsa sau in ciuda acestor masuri de protectie, ti-au aparut pete cauzate de expunerea excesiva la soare, poti aplica pe zonele respective o crema cu ingrediente active din plante ce incetinesc sinteza melaninei si regleaza hiperpigmentarea.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!