Semnificatia culorilor in cultura indiana

Semnificatia culorilor in cultura indiana />

06.11.2017

India, culori, traditie, zeitati

India a fost dintotdeauna asociata cu un mix de culori vibrante si spectaculoase. De la mancarurile traditionale si condimentele intense, pana la peisajele naturii si hainele specifice, India este o explozie de arome, culori si legende.

In India, fiecarei zeitati ii este asociata cate o culoare cu semnificatii precise. Culorile sunt folosite in festivaluri si in viata de zi cu zi, adesea pentru a invoca si a cere ajutorul acestora.

In arta culinara, dar si in terapiile naturiste, culorile sunt vazute drept “adjuvante”, asigurand vindecarea sau starea de bine. Ba mai mult, culorile in traditia indiana pot aduce noroc sau ghinion, asa ca superstitiile asociate lor sunt si ele respectate.

Interesant este faptul ca folosirea, dar si interpretarea culorilor, variaza in functie de regiune. De exemplu, in nordul Indiei regasim mai mult tonuri de pastel, in vreme ce in sud indienii prefera culorile stralucitoare, dar mai intense.

Rosu – intre senzualitate si sacrificiu

Cea mai cunoscuta si sacra culoare a Indiei este rosul sofran. Aceasta este asociata cu focul, sanctitatea, puritatea, dar si cu sacrificiul. Calugarii hindusi poarta robe de culoarea sofranului, un simbol pentru faptul ca au renuntat la ego si sunt acum in slujba oamenilor.

Celelalte nuante de rosu, in schimb, sunt folosite mai ales pentru a exprima senzualitate, dinamism si fertilitate. Rosul este si culoarea zeitei Durga, mama universului in cultura indiana. Este un lucru obisnuit ca miresele sa poarte rosu in ziua nuntii si sa aiba mainile tatuate cu henna rosie.

Albastru – culoarea determinarii si a optimismului

Indienii spun ca albastrul se regaseste cel mai mult in natura, iar zeitatea asociata acestei culori este Lordul Krishna, cel care a protejat cel mai mult umanitatea luptand contra raului. Deseori, Lordul Krishna este infatisat cu pielea albastra, un simbol pentru nemurire, curaj si determinare.

Alte interpretari asociaza albastrul cu optimismul, relaxarea, psihicul puternic si cu abilitatea de a trece peste situatii dificie. 

Galben – inteleciune, pace, dar si seductie

Lord Vishnu, Lord Krishna si Lord Ganesha sunt trei dintre zeitatile culturii indiene care sunt infatisate purtand haine galbene, ce simbolizeaza intelepciune si cunoastere. Galbenul aduce fericire si pace, este potrivit pentru meditatie si pentru a invata mai usor si mai repede.

In timpul festivalurilor de primavara, fetele necasatorite poarta haine galbene pentru a-si gasi un partener, dar si pentru a alunga spiritele rele.

Verde – culoarea noilor inceputuri

In traditia indiana, verdele este fara doar si poate culoarea noilor inceputuri. Aceasta aduce prosperitate, sporeste credinta si fertilitatea, iar in budism se crede ca verdele este un simbol pentru armonie.

De altfel, indienii spun ca verdele reprezinta si dragostea neconditionata, ajuta la stabilizarea mintii si la un echilibru intre trup si spirit.

Alb – culoarea puritatii, dar si a doliului

Poate cea mai cunoscuta semnificatie a culorii alb in traditia indiana este aceea a doliului. Deseori, vaduvele sau persoanele prezente la o inmormantare poarta haine de culoare alba. 

Totusi, o alta interpretare a acestei culori este si aceea de puritate, pace, cunoastere, curatenie trupeasca si sufleteasca. Zeita cunoasterii, Saraswati, este mereu prezentata purtand o rochie alba si stand pe un lotus alb.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!