Icterul la nou-nascuti. Ce trebuie sa stie parintii despre simptome, cauze si factorii de risc

Icterul la nou-nascuti. Ce trebuie sa stie parintii despre simptome, cauze si factorii de risc />

Icterul la nou-nascuti este o afectiune destul de des intalnita, in special la  bebelusii veniti pe lume prematur. Se manifesta prin ingalbenirea pielii si a ochilor bebelusilor din cauza excesului de bilurubina in sange si incapacitatii ficatului, inca insuficient dezvoltat, de a o elimina.

De cele mai multe ori, nu este nevoie de un tratament specific, dar exista si complicatii care, daca nu sunt tratate corespunzator, pot genera tulburari de dezvoltare a creierului.

Simptomele icterului la nou-nascuti

Cel mai vizibil semn al icterului la nou-nascuti este ingalbenirea pielii si a albului ochilor si apare intre a doua si a patra zi de la nastere.

Pentru a verifica bebelusul, apasa-l usor cu degetul pe frunte sau pe nas. Daca pielea locului presat este galbena, atunci copilul are o forma usoara de icter. Daca bebelusul nu are icter, atunci pielea in locul presat este usor mai deschisa. Verificarea ar trebui facuta la lumina naturala a zilei.

Cand trebuie sa mergi de urgenta la doctor

Cele mai multe maternitati au o politica speciala legata de examinarea bebelusilor inainte de externare. Ele fac aceste verificari la fiecare 12 ore de la nastere, pana la externare. In cazul in care bebelusul este externat mai devreme de 72 de ore de la nastere, se recomanda revenirea la spital pentru o reexaminare, in aproximativ doua-trei zile de la parasirea institutiei medicale.

Parintii ar trebui sa mearga de urgenta la doctor daca apar urmatoarele semne care indica o complicatie generata de excesul de bilirubina in sange:

 • Se accentueaza ingalbenirea, care incepe sa cuprinda picioarele, bratele si abdomenul;
 • Albul ochilor devine galben puternic;
 • Copilul este somnoros si nu poate sta treaz;
 • Plansul copilului este ascutit;
 • Starea generala a copilului este ingrijoratoare;
 • Icterul dureaza mai mult de 3 saptamani.

Cauzele icterului la nou-nascuti

Excesul de bilirubina este principala cauza a icterului. In mod normal, ficatul filtreaza bilirubina si o elibereaza in tractul digestiv. Totusi, ficatul bebelusului nu este suficient de dezvoltat pentru a elimina rapid bilirubina, iar aceasta se acumuleaza in exces.

Icterul poate fi generat, insa, si de alte complicatii precum:

 • Hemoragia interna;
 • O infectie a sangelui (septicemia);
 • O infectie virala sau bacteriana;
 • Incompatibilitatea dintre sangele bebelusului si sangele mamei;
 • Functionarea defectuoasa a ficatului bebelusului;
 • O deficienta enzimatica;
 • O disfunctionalitate la nivelul globulelor rosii.

Factori de risc pentru icterul la nou-nascuti

Exista o serie de factori de risc care pot duce la complicatii ale icterului la nou nascuti. Acestia sunt:

Nasterea prematura: Bebelusii nascuti inainte de saptamana 38 nu au suficienta putere sa proceseze la fel de rapid bilirubina, precum bebelusii nascuti la termen. De aceea, la ei se acumuleaza si mai multa substanta in corp.

Ranirea in timpul nasterii: Daca bebelusul este ranit in timpul nasterii, el ar putea avea un nivel si mai mare de bilirubina in organism.

Grupa de sange: Daca sangele mamei are Rh-ul diferit de cel al bebelusului, anticorpii acesteia trec prin placenta si distrug globulele rosii ale bebelusului.

Alaptarea: Bebelusii alaptati, in special cei care au dificultati in timpul alaptarii, prezinta un risc mai mare - pentru ca nu primesc suficient nutrienti si se deshidrateaza mai usor, ceea ce contribuie la cresterea nivelului de bilirubina. Cu toate acestea, medicii recomanda continuarea alaptarii, chiar suplimentarea reprizelor de alaptat, pentru a fi siguri ca micutii mananca si se hidrateaza corespunzator.

Complicatiile icterului la nou-nascuti

Excesul de bilirubina este daunator sanatatii si duce la aparitia unei forme mai grave de icter care, daca nu este tratat corespunzator, poate produce complicatii serioase.

1. Encefalopatie hepatica

Bilirubina este toxica pentru celulele creierului, iar un nivel ridicat al acesteia in sange duce la aparitia encefalopatiei. Urmareste aceste semne, si cere de urgenta sfatul medicului:

 • Somnolenta si dificultatea de a sta treaz;
 • Plans ascutit;
 • Nu mananca suficient;
 • Isi arcuieste gatul si corpul;
 • Febra;
 • Voma.

2. Icter nuclear

Icterul nuclear este un sindrom care apare daca bilirubina in exces afecteaza permanent creierul.

Icterul nuclear genereaza:

- miscari involuntare si necontrolate (paralizie cerebrala atetoida);
- privire fixa in sus;
- pierderea auzului;
- dezvoltarea defectuoasa a smaltului dentar.

Remedii pentru icterul la nou-nascuti

De cele mai multe ori, icterul la bebelusi are forme usoare si se remediaza de la sine, in doua-trei saptamani de la nastere. Pentru formele medii se recomanda, in maternitate, fototerapia (bebelusul este amplasat sub o lampa speciala, cu lumina din spectrul albastru-verde. Lumina modifica structura moleculelor de bilirubina care sunt mai usor de eliminat prin urina sau scaun).

Pentru formele grave, medicii pot recomanda administrarea intravenoasa de imunoglobulina sau chiar transfuzia de sange.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2017 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!