Hepatita medicamentoasa: de ce apare si cum te poti proteja

Hepatita medicamentoasa: de ce apare si cum te poti proteja />

27.12.2017

ficat, hepatita, medicamente

Hepatita medicamentoasa: de ce apare si cum te poti proteja

Afectiunile de sezon, precum raceala si gripa, ne afecteaza pe cei mai multi dintre noi, cel putin o data pe durata iernii. Iar pentru a trece mai usor peste ele, ne grabim sa luam pastile cu rolul de a combate simptomele si de a grabi vindecarea. Problema apare, insa, atunci cand aceste medicamente sunt luate „dupa ureche”, fara recomandarea medicului, si/sau in doze peste cele necesare, ceea ce poate afecta serios ficatul.

Hepatita toxica medicamentoasa este o boala hepatica, ce are drept cauza administrarea de anumite substante medicamentoase ce determina inflamarea ficatului. Nu doar adultii pot fi afectati, ci si copiii, tocmai de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la ce medicamente le administreaza copiilor si in ce cantitati.

Functiile ficatului

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Indeplineste o multime de functii si este esential pentru supravietuire.

Ficatul produce bila, substanta care ajuta la digerarea grasimilor, si purifica sangele prin transformarea substantelor chimice periculoase in unele inofensive. Sursa acestor chimicale poate fi exterioara (de exemplu, medicamentele sau alcoolul) sau chiar in interiorul corpului (precum, de exemplu, amoniacul, care este rezultatul descompunerii proteinelor, sau bilirubina, produsa de descompunerea hemoglobinei).

Medicamentele pot ataca ficatul si ii pot afecta grav functionarea. Afectiunile cauzate de substantele medicamentoase sunt uneori similare cu cele produse de alti agenti nocivi, cum ar fi virusurile. Astfel, hepatita (inflamarea ficatului) rezultata in urma consumului de medicamente poate avea manifestari  similare cu hepatita virala. Ambele determina cresterea nivelului transaminazelor (enzime din interiorul celulelor hepatice, care trec in sange in cantitae mare atunci cand aceste celule sunt distruse), dar si al bilirubinei, ce determina aparitia icterului (coloratia galbuie a pielii si mucoaselor). Ambele tipuri de hepatite se exprima simptomatic prin anorexie, greata, dureri abdominale, oboseala, ameteala etc. Medicamentele mai pot indce si fenomenul de colestaza, ceea ce inseamna ca secretia biliara nu se mai varsa in intestin, ci stagneaza in caile biliare, determinand cresterea bilirubinei in sange, aparitita icterului si a pruritului.

Simptomele bolilor de ficat

In general, afectiunile moderate ale ficatului au foarte putine simptome. In schimb, afectiunile grave sunt anuntate de anumite semne specifice sau nonspecifice.

Simptomele nonspecifice, care pot fi intalnite si la alte boli, includ: oboseala, slabiciune, dureri abdominale difuze si pierderea apetitului.

Simptomele specifice afectiunilor ficatului sunt: ingalbenirea pielii din cauza acumularii de bilirubina in sange, pruritul, aparitia cu usurinta a vanatailor datorita scaderii factorilor de coagulare sintetizati de ficat.

Cirozele, care reprezinta un stadiu avansat al afectiunilor hepatice, se pot exprima prin acumulare de lichid ascitic in abdomen, edeme ale picioarelor, sangerari gastrointestinale, confuzie mentala sau direct coma .

Cum afecteaza medicamentele ficatul?

Medicamentele pot afecta ficatul in mai multe moduri. Unele „pilule” ataca direct organul, altele sunt transformate chiar de ficat in substante chimice care il ataca direct sau indirect. Unele substante toxice cauzeaza leziuni hepatice. De ce se intampla asta? Pur si simplu toxicitatea lor depaseste capacitatea ficatului de a le procesa, iar produsii de metabolism distrug celulele hepatice. In cazul in care numarul celulelor hepatice distruse este prea mare, ficatul nu mai poate functiona si apare insuficienta hepatica.

Unele substante medicamentoase cauzeaza leziuni hepatice doar anumitor persoane, care au o predispozitie genetica (idiosincrazie).

Leziuni hepatice apar si in cazul in care o anumita persoana are o alergie, despre care poate nu a stiut, la un medicament anume. In acest caz, ficatul este afectat de inflamatia care apare cand sistemul imunitar reactioneaza impotriva medicamentului.

Analgezicele, antitermicele si antiinflamatoarele (ca, de exemplu, aspirina, ibuprofenul sau paracetamolul), medicamente ce pot fi cumparate fara reteta, pot ataca ficatul mai ales atunci cand sunt combinate cu alcool.

Bolile cauzate de medicamente si substantele chimice

Iata cateva dintre afectiunile hepatice ce pot fi cauzate de medicamente:

- hepatite : inflamarea ficatului;
- necroza hepatica : moartea celulelor hepatice
- colestaza: oprirea eliminarii bilei;
- hepatosteatoza: depunerea excesiva de lipide in ficat;
- tumori hepatice: sunt foarte rare si apar in special dupa tratamentele prelungite.

Ce se poate face pentru a avea un ficat sanatos?

Atentie la consumul de alcool!

Consumul de alcool ar trebui redus la minim. In cazul in care se exagereaza cu bauturile alcoolice, se poate ajunge la afectarea ficatului pana la stadiul de ciroza.

Dieta sanatoasa si sport regulat

In acest fel, greutatea va fi tinuta sub control, ceea ce previne boala ficatului gras, o afectiune ce poate duce la ciroza.

Mare grija la medicamente!

Pe langa cele deja mentionate mai sus, si anumite medicamente cu efect de reducere a nivelului colesterolului pot fi toxice pentru ficat. De asemenea, supradoza de paracetamol poate afecta semnificativ ficatul. Si se poate lua mai mult paracetamol decat realizam, asta pentru ca acesta poate fi gasit in sute de medicamente precum cele care se prescriu in cazul combaterii racelii si gripei sau pentru calmarea durerii de diferite cauze.

Consulta intotdeauna medicul inainte de a incepe un tratament medicamentos si respecta cu strictete dozele si recomandarile privind administrarea! Este cea mai semnificativa masura pe care o poti lua pentru a preveni hepatita medicamentoasa.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2018 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!