Cum sa faci corect incalzirea pentru exercitiile fizice. Trucuri pentru sezonul rece

Cum sa faci corect incalzirea pentru exercitiile fizice. Trucuri pentru sezonul rece />

Cum sa faci corect incalzirea pentru exercitiile fizice. Trucuri pentru sezonul rece

Orice antrenament fizic trebuie precedat de cateva minute de incalzire. Este o etapa deseori ignorata, dar foarte importanta, intrucat scade riscul accidentarilor si creste eficienta exercitiilor realizate.

Organismul nostru nu poate lucra la capacitate maxima daca nu este corect pregatit inainte, iar accidentarile, intinderile musculare, oboseala accentuata – toate pot fi prevenite cu doar cateva minute de incalzire, la inceputul antrenamentului sportiv.

Te intrebi ce se intampla atat de diferit in timpul acestor cateva exercitii?

Incalzirea este benefica atat pentru sistemul cardiovascular, cat si pentru cel muscular si pentru sistemul nervos. Temperatura corpului creste, pulsul e mai ridicat, ceea ce face ca fluxul sanguin sa ajunga intr-o cantitate mai mare la fiecare organ si muschi al corpului. De asemenea, sistemul nervos central se pregateste pentru a ne ajuta sa facem fata mai bine stresului cauzat de efortul fizic sustinut.

Cum sa te incalzesti corect – 3 recomandari de urmat

Creste-ti pulsul cu exercitii usoare!

Ocupa-te mai intai de inima! Creste treptat ritmul cardiac pentru ca asta ajuta si muschii, dar si sistemul nervos. Alege exercitii usoare, cum ar fi alergarea, mersul pe banda sau pe bicicleta, insa toate intr-un ritm scazut. Pentru verifica intensitatea, incearca sa porti o conversatie cu partenerul tau de antrenament sau fredoneaza melodia de la radio. Daca poti sa faci asta, e un indiciu bun ca nu depui prea mult efort in aceasta prima faza, de incalzire.

Pregateste-ti articulatiile si muschii pentru ceea ce va urma!

Iti amintesti de exercitiile acelea usoare de la orele de sport, din scoala? Aplica-le si acum: rotiri de brate, fandari, genuflexiuni, sarituri de pe loc – toate pot fi potrivite in acest caz. Conteaza, din nou, sa nu te suprasoliciti, ci doar sa incepi sa simti ca articulatiile nu mai sunt rigide, iar muschii devin din ce in ce mai flexibili.

Opteaza pentru stretchingul dinamic!

Multi cred ca in aceste exercitii de incalzire intra si stretchingul static. Insa se pare ca acestea chiar ar diminua performantele sportive daca le executi acum, cu scopul de „incalzire”. In schimb, mult mai eficient este stretchingul dinamic. Acesta implica miscare continua, fara a “pastra pozitia cateva secunde bune”.

Mersul pe jos cu pasi ceva mai largi, intr-un ritm alert, exercitiile de mobilitate a gatului, rotiri ale articulatiilor, rotiri ale bazinului, exercitiile de balansare – toate sunt forme binecunoscute ale stretchingului dinamic pe care le poti include in etapa de incalzire!

Sfaturi pentru sezonul rece

Incalzirea corespunzatoare inainte de antrenament este chiar mai importanta in sezonul rece. Temperatura corpului este mai greu de ridicat in aceasta perioada, iar intreg organismul poate fi mai dificil de “setat” corect pentru exercitii fizice solicitante. Pentru a te asigura, insa, ca esti in grafic, iata la ce trucuri poti apela:

  • Extinde perioada de incalzire, dar ai grija sa nu exagerezi!
  • Ia in calcul ce exercitii vei face si cat te vei antrena si, in functie de asta, “personalizeaza-ti” incalzirea!
  • Chiar daca te antrenezi afara, fa incalzirea in interior!
  • Ai grija ca, afara, sa ai haine uscate si care sa iti permita sa te antrenezi la temperaturi nu tocmai prietenoase (mai multe straturi de haine, echipament potrivit exercitiilor fizice etc.)!
  • In timpul incalzirii si al antrenamentului propriu-zis mentine-ti mereu capul, mainile si picioarele calde si uscate!
  • Incalzeste local unele zone ale corpului cu unguente ce contin diverse plante cu proprietati benefice in acest sens. Salcia de Himalaya, de exemplu, incalzeste local si stimuleaza circulatia, Menta ajuta la relaxarea musculara, iar Ghimbirul este un bun antiiflamator.

La final de articol, nu uitati: e nevoie de informatie pentru a face alegeri inteligente, e nevoie de dragoste si grija pentru armonia trupului si a mintii si e intotdeauna nevoie de magia naturii pentru sanatate si viata!

© Copyright 2014-2018 PRISUM INTERNATIONAL CO. Toate drepturile rezervate. PRISUM INTERNATIONAL CO este unic distribuitor pe piata din Romania a produselor Himalaya. Yes, antigravity works!